سمینار دو روزه کارشناسیهای پزشکی در کمیسیونهای پزشکی قانونی پنجم و ششم اسفند ماه با هدف ارتقای سطح آگاهی پزشکان و در راستای پیشگیری از بروز قصور و خطای پزشکی برگزار میشود.
دکتر حمید دانشپرور دبیر علمی این همایش با اشاره به برگزاری نشست هماندیشی سازمان پزشکی قانونی کشور با مسئولان بیمارستانهای خصوصی و دولتی تهران که در ماه جاری در سازمان برگزار شد و نیز تاکید بر لزوم ارتقای آگاهی پزشکان برای پیشگیری از وقوع قصور، گفت: طبق قوانین و مقررات حاکم بر حرفه پزشکی، میان پزشک و بیمار رابطه حقوقی برقرار است که بر این اساس پزشک مکلف است در قبال معالجه بیمار از تمام استعداد و قابلیتهای خود بهره گرفته و با عنایت به نظامات مقررات دولتی این وظیفه را به انجام رساند.
وی افزود: بدون شک در این میان همواره نتیجه مطلوب محقق نمیشود و پزشک آنگونه که شایسته است در انجام تکالیف خویش عمل نمی کند و زمانی به صورت اتفاقی و غیر عادی نتیجهای متفاوت از نتیجه معمول محقق می شود؛ از این رو مسئله خطا یا تخلف، قصور و تقصیر پزشک مطرح می شود.
عضو هیات علمی سازمان پزشکی قانونی کشور ادامه داد: پیامد و عواقب حقوقی قصور پزشکی برای پزشکان متفاوت است؛ زیرا پزشک هم به موجب مقررات حقوقی و جزایی و هم به موجب مقررات صنفی، مسئول تخلفات خود است.
دانش پرور در ادامه درباره رسیدگی به تخلفات پزشکی و بررسی شکایات مردمی از قصور پزشکی خاطرنشان کرد: بند 6 ماده 3 قانون تأسیس سازمان نظام پزشکی رسیدگی به تخلفات صنفی و حرفهای شاغلین حرف پزشکی را که عنوان جرائم عمومی ندارد، از وظایف سازمان نظام پزشکی دانشته با این حال رسیدگی این سازمان به تخلفات منحصر به سرپیچی پزشکان از نظامنامه حرفهای است.
وی اظهار کرد: در صورتی که تخلف پزشک منجر به وارد آمدن آسیب مالی یا جانی به بیمار شود سازمان مذکور رأساً صلاحیت رسیدگی به شکایت بیمار را ندارد و مطابق ماده 27 قانون تشکیل سازمان نظام پزشکی، موظف است موارد را در اختیار دادگاههای صالح قرار دهد.
دانشپرور با اشاره به نقش قابل توجه سازمان پزشکی قانونی در رسیدگی به تخلفات پزشکی یادآور شد: نقش سازمان پزشکی قانونی به عنوان بازوی کارشناسی دادگاههای صالح رسیدگی کننده به جرایم پزشکی، بسیار برجسته است و طی سالیان متمادی کمیسیونهای پزشکی سازمان با نظرات کارشناسی خود نقش تعیین کننده و مؤثری در صدور رای نهایی توسط مراجع قضایی داشتهاند.